Custom Search

Bomba v Pjatigorsku

Bombe v Moskvi

Bomba v Volgodonsku

Bomba v Rjazanu

Ugrabitev v Moskovskem gledališču

 

Kontakt

Kratice

Viri

 

Domov


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bomba v Volgodonsku

Julij Ribakov, ruski poslanec iz Sankt Peterburga in eden od članov Javne komisije, je pridobil uradne zapisnike Dume, v katerih je bila izjava predsednika parlamenta Genadija Seleznjova iz Komunistične stranke z dne 13. septembra 1999, ki jo je izrekel samo nekaj ur po drugi eksploziji v Moskvi. Po prepisu poteka zasedanja je Seleznjov zasedanje skupščine prekinil z besedami: "Pravkar sem prejel obvestilo. Po informacijah iz Rostova na Donu je včeraj ponoči razneslo bombo v stanovanjski stavbi v Volgodonsku,"

Nacionalist Vladimir Žirinovski ga je takoj dopolnil: "In v Volgodonsku je jedrska elektrarna." Toda tiste noči ni bilo eksplozije v Volgodonsku, bila pa je v Moskvi. Tovornjak-bomba je stanovanjsko stavbo v tem mestu razdejal šele čez tri dni. Umrlo je 19 ljudi, 69 pa je bilo ranjenih. Ko je novica o resnični eksploziji v Volgodonsku 16. septembra prišla v parlament, se je spet oglasil Žirinovski: "Gospod predsednik, prosim, pojasnite, kako ste nam lahko v ponedeljek povedali za eksplozijo, do katere je prišlo šele v četrtek?" "Hvala, vašo pripombo sem vzel na znanje," je odvrnil Seleznjov in takoj izključil mikrofon Žirinovskega.

Julij Ribakov je generalnemu tožilstvu poslal uradno prošnjo, naj Seleznjova v zvezi s tem incidentom zaslišijo, vendar ni dobil odgovora.

Očitno je, da je pri vrstnem redu eksplozij, ali pa pri obveščanju, prišlo do napake. Kasneje so ugotovili, da je napačno informacijo o bombi v Volgodonsku, Seleznjovu prinesel pripadnik FSB.

Dve leti kasneje je Seleznjov povedal, da je trinajstega govoril o eksploziji ročne granate, ki ni nikogar ubila in ni naredila nobene škode. To naj bi se res zgodilo. Vendar pa ni pojasnil, zakaj je sploh govoril v Dumi o tako nepomembnem incidentu in zakaj ni to razložil Žirinovskemu.