Custom Search

Bomba v Pjatigorsku

Bombe v Moskvi

Bomba v Volgodonsku

Bomba v Rjazanu

Ugrabitev v Moskovskem gledališču

 

Kontakt

Kratice

Viri

 

Domov


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bomba v Rjazanu

 

23. septembra 1999 je policija preprečila domnevni bombni napad na stanovanjski blok v Rjazanu, 210 kilometrov od Moskve. Putin je kot odgovor na teroristične napade ukazal letalsko bombardiranje Groznega. Dva dni pozneje vlada nenadoma spremeni zgodb o incidentu v Rja zanu, češ da je šlo za vajo FSB in da bomba ni bila prava.

Zgodba o septembrskem bombnem preplahu v Rjazanu je postala znana šele po novem letu. Med prvimi sta o njej pisala Will Englund, novinar Baltimore Suna, in Maura Reynolds, novinarka Los Angeles Timesa. Oba sta naredila intervju s stanovalci stavbe na Novoselovi ulici št. 14/16 in članka objavila 14. oziroma 15. januarja. Oba novinarja sta menila, da je bila bomba res podtaknjena, v nasprotju s trditvami FSB, daje šlo samo za vajo.

V Rusiji pa je bila zgodba objavljena šele čez mesec dni, 14. februarja v Novi gazeti. Dogodek je podrobno opisal Pavel Vološin.

22. septembra 1999 ob 21.15 je policijo poklical Aleksej Kartofelnikov, stanovalec 12-nadstropne stanovanjske zgradbe, in povedal, da je pred glavnim vhodom parkirana bela Lada s prelepljenimi registrskimi tablicarni. Dve sumljivi osebi sta v klet nosili 50-kilogramske vreče. Preden je prišla policija, je Lada že izginila. V kleti so policisti našli tri 50-kilogramske vreče z belim prahom. Nanje sta bila pritrjena detonator in časomerilec. Prišla je posebna enota za ravnanje z eksplozivnimi snovmi in zaznala hlape RDX, vojaškega razstreliva, ki ga uporabljajo za topniške granate. Isto snov so uporabili v moskovskih bombnih napadih. Časomerilec je bil nastavljen na pol šesto zjutraj. Policija je evakuirala stavbo in večina ljudi jo je zapustila v pižamah. Vreče z eksplozivom so odpeljali pripadniki FSB.

Dva tisoč policistom so razdelili risbe terorističnih osumljencev, dveh moških in ene ženske. Risbe so pokazali tudi na televiziji. Zjutraj so tiskovne agcncije oznanile, da so v Rjazanu preprečili teroristični napad.

Slika prikazuje detonator, ki so ga našli v kleti stavbe.

Fotoroboti osumljenih za podtaknjen eksploziv.

23. septernbra je Putin na večernih poročilih pohvalil čuječnost prcbivalcev Rjazana in napovedal popolno zmago v Čečeniji. Naslednje jutro pa se je zgodil presenetljiv preobrat. V samo pol ure sta dva ministra povedala dve zgodbi. Notranji minister Vladimir Rušajlo je potrdil, da je bil v Rjazanu poskus terorističnega napada, direktor FSB Nikolaj Patrušev pa je pred kamerami izjavil, da je dogodek v Rjazanu zrežirala njegova služba. "Nobene bombe ni bilo, Vaja sicer ni uspela, šlo je samo za preizkus. Tam ni bilo razstrelivo, temveč samo sladkor."

V svojih člankih so Englund, Reynoldsoya in Vološin navedli izjave stanovalcev, lokalne policije in strokovnjaka za eksplozivna sredstva, ki so ovrgli besede Patruševa. Vsi so bili prepričani. da je šlo zares: rumenkasta snov v vrečah ni bila sladkor. Z analizo plinov je posebna enota ugotovila, da gre za razstrelivo RDX. Časomerilec je bil povezan z detonatorjem v obliki pravega naboja.

Vološin je s svojim člankom pozval FSB, naj svoje trditve, da je šlo samo za vajo, podpre z dokazi: z dokumenti, imeni udeležencev in vrečami sladkorja. Po članku Vološina je bilo objavljenih se nekaj zgodb o razlogih za nenavadno izjavo FSB. Po nekaterih trditvah naj bi agentom FSB, ki so podtaknili bombo, grozila aretacija, zato so si v agenciji morali nekaj izmisliti. Drugi so trdili, da so jih v resnici že aretirali in jih spet izpustili na prostost, ko so pokazali svoje izkaznice FSB. Brez dvoma pa je pozno zvečer na dan incidenta telefonistka Nadežda Juknova slišala sumljiv pogovor: "Vsepovsod so zapore. Razidite se in posamič zapustite mesto." Obvestila je policijo. Ugotovili so, da je telefonski klic prišel iz moskovskega štaba FSB Lubjanke. Na podlagi tega podatka so locirali osumljenca.

13. marca je Vološin v Novi gazeti objavil še en članek. Poročal je o incidentu, ki se je neke septembrske noči zgodil v bazi 137. letalskega regimenta. Vojak Aleksej Pinjajev je še z dvema tovarišema stražil skladišče streliva. Iz radovednosti ali zaradi hudega mraza so vstopili v stavbo in našli kup navadnih vreč z napisom 'Sladkor '. Eno od njih so preluknjali in si z belim praskom v njej sladkali čaj. Toda čaj ni bil sladek, temveč je dobil neprijeten okus. Poklicali so svojega nadrejenega. Ta je bil izurjen za ravnanje z eksplozivnimi sredstvi. Ugotovil je, da je prašek RDX. Nato so prišli pomembneži iz moskovskega FSB. Zaslišali so vse, ki so karkoli vedeli o dogodku in jirn ukazali, naj o njem molčijo. Pinjajevu in njegovima prijateljema so zagrozili z vojaškim sodiščem, ker so vtikali svoj nos v tuje zadeve. Nazadnje so jih vse premestili v Čečenijo - toda še prej je Vološinu uspelo govoriti z njimi.

20. marca je Duma z majhno razliko v glasovih glasovala proti predlogu Jurija Ščekočihina, naj generalno tožilstvo razišče, ali je bil v bombnern preplahu v Rjazanu kršen zakon. Snemalcem ene od glavnih oddaj NTV, Neodvisne preiskave, je namreč uspelo posneti enourni pogovor o incidentu. V njem so med drugim sodelovali prebivalci stavbe na Novoselovi ulici v Rjazanu, lokalni policisti in trije predstavniki FSB. Vsi razen častnikov FSB so se strinjali, da je bila res podtaknjena bomba. Oddajo naj bi predvajali 24. marca, dva dni pred predsednikimi volitvami. V tej odaji je general Aleksander Sergejev, lokalni poveljnik FSB, zatrdil, da je stanovalcem že ob 22:15 rekel, da je varno in, da se lahko vrnejo v domove. To je zavrnil stanovalec stavbe, ki je bil ogorčen, ker so celo noč preživeli v neogrevanem kinu. V stavbo so jh spustili šele okoli 10 ure zjutraj. Kasneje, v isti oddaji, se je Sergejev zagovoril in potrdil, da je bil tam celo noč, in da je govoril s tem stanovalcem.
Dejal je tudi, da ni bilo RDX v stavbi in, da tudi v drugih eksplozijah v moskvi ni bil uporabljen. To je v nasprotju z uradnimi podatki, ki jih je FSB sporočila o eksplozijah v Moskvi. Takrat so trdili, da so našli sledi RDX in TNT.
V tej oddaji so Rusi tudi izvedeli, da je šlo za skupno vajo policije in FSB, ki sta jo podpisala Petrušev in Rušajlo. To je v čisten nasprotju z dogajanjem 24. septembra, ko sta trdila vsak svojo verzijo.
Pokazali so tudi sliko lokalne prodajalne, kjer naj bi agenti FSB kupili tri vreče sladkorja. Problem s to sliko je, da je narejena podnevi, po uradni razlagi vaje, pa so agentje šele zvečer zapustili Moskvo. Ta podatek je pravo presenečenje za vse, ki so se kdaj peljali iz Moskve v Rjazan, saj je nemogoče v tako kratkem času priti tja, poleg tega pa se še ustaviti v trgovini in kupiti sladkor v vrečah.

Mnogo let pozneje je izgnani predsednik NTV Igor Malašenko povedal, kakšno težko odločitev sta morala sprejeti z njegovim šefom Gosakom. 23. marca je k njima prišel sel iz Kremlja in prinesel jasno svarilo od " že veste, koga": Če bi si drznila predvajati oddajo Rjazanski sladkor, bo njune kariere konec.

Teroristični napadi, ki so se vrstili približno teden dni, so se po pripetljaju v Rjazanu nenadoma končali. Prav tako so se končale vse debate na to temo, saj je država čez podatke dala oznako strogo zaupno. Zakaj tako oznako, če je šlo le za vajo?