Custom Search

 

Italija

Nemčija

Ostale države

 

 

Kontakt

Kratice

Viri

 

Domov


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gladio v Nemčiji

Prav tako kot v Italiji so v Nemčiji za potrebe boja proti komunizmu uporabili vojne zločince, pripadnike SS in Gestapa. Najbolj znani, a ne najpomembnejši, je bi Klaus Barbie, znan kot "klavec iz Lyona". Znan je po tem, da je osebno mučil zapornike in je odgovoren za smrt okoli 4000 ljudi.

Erhard Dabringhaus, kontraobveščevalec ZDA 1948-1949, je bil lociran v Augsburgu in zadolžen za vspostavitev mreže nemških obveščevalcev. Ko je ugotovil, da Barbija iščejo Francozi je to povedal svojemu nadrejenemu, ki mu je rekel naj bo tiho, da je Barbie še uporaben, ko pa ne bo, ga bodo predali Francozom. "Mislil sem, da bom napredoval, ko sem mu povedal za Barbija, on pa mi pravi, naj bom tiho." je dejal v intervjuju za BBC.

Barbie seveda ni nikoli dočakal pravičnega sojenja v Franciji. Ko so Francozi zvedeli zanj, je leta 1951, po vatikanskih "Podganjih poteh" pobegnil v Argentino. Pot sta mu organizirala ameriška varnostna služba in hrvaški ustaški duhovnik Krunoslav Draganović. Iz Argentine je odšel v Bolivijo, kjer naj bi delal za Bolivijsko varnostno službo in pomagal organizirati koncentracijska taborišča in mučenja za bolivijsko diktatorsko vlado.(1)

Klaus Barbie pa ni bil najpomembnejši nacist, ki so ga med svoje vrste vzeli in zaščitili ameriški obveščevalci. To je bil general Reinhard Gehlen, vodja hitlerjeve obveščevalne službe na vshodni fronti. On je po porazu pri Stalingradu kmalu ugotovil, da bo vojna izgubljena. Pridružil se je oficirjem, ki so načrtovali atentat na Hitlerja, a je bila njegova vloga pri tem zelo majhna. Zato je uspel zakriti sledi in ostati na položaju tudi po neuspešnem atentatu 20. 7. 1944. Se je pa na konec vojne dobro pripravil. Vse podatke o Rdeči armadi, njenih vohunih, sovražnikih in prijateljih je dal zbrati in posneti na mikrofilm. Podatke je zakopal na različnih lokacijah v Avstriji in se predal ameriški vojski. V zameno za svojo svobodo in svobodo njegovih prijateljev jim je podatke predal.

Kot izkušenega obveščevalca so ga uporabili za vzpostavitev obveščevalne službe, ki se je imenovala Organizacija Gehlen. V tej službi so dobili zaposlitev mnogi nacistični obveščevalci, pripadniki SS in Gestapa. Do leta 1956 je delovala izključno za Cio, ki jo je tudi financirala. Tega leta je prišla v nemško pristojnost in se počasi preoblikovala v Bundesnachrichtendienst oz. BND. Gehlen je ostal na njenem čelu do leta 1968.(2-4)

Erhard Dabringhaus, je v dokumentarcu BBC govoril tudi o SS polkovniku Günterju Bernau-u: Polkovnik Gunter Bernau je bil obveščevalec v Stutgartu, ki smo mu zagotovili dom, varno hišo kjer sem se z njim sestajal trikrat tedensko. Dal nam je ogromno informacij o komunistih in o vsem, kar smo hoteli. Bil je zagotovo velik nacist. Pokazal mi je album slik iz vojne in na sredi je bila slika s Hitlerjem. rekel je, da če bi potreboval kakršnokoli pomoč lahko pokliče po telefonu 200 bivših SS vodij od Hamburga do Münchna. Peljal me je do nekega skrivališča z orožjem strelivom in drugo opremo in rekel, da je takih še na tisoče. Tudi to sem povedal nadrejenim in so rekli, da je OK, da delajo za nas v primeru, da bi komunisti prišli preko železne zavese. Bivši SS general Paul Hausser je bil pogost obiskovalec Bernharda "

Nemške enote stay behind so prvič razkrili že 1952, z odkritjem skupine morilcev povezanih z desničarsko skupino Bundes Deutsche Jugend. Takrat so to hitro pometli pod preprogo.

Kasneje pa so se razkrile povezave med desničarskim ekstremistom Henzem Lembkejem, ki je bil član Stay behind in člani desničarske skupine Wehrsportgruppe Hoffmann, ki je izvedla bombni napad na Oktoberfestu 26. 9. 1980, v katerem je umrlo 13 ljudi, 213 pa je bilo ranjenih. Kljub temu Lembkeja niso aretirali. Do aretacije je prišlo šele oktobra 1981, ko so gozdarji po naključju odkrili enega od njegovih skrivališč orožja. Ob aretaciji jim je razkril še lokacije 33 drugih skladišč. Preiskovalcu je rekel, da bo naslednji dan razkril, komu in zakaj je bilo orožje namenjeno. Ko je preiskovalec naslednji dan prišel v zapor so Lembkeja našli obešenega v celici.

 

 

 

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Klaus_Barbie

2. http://ww2db.com/person_bio.php?person_id=527

3. http://www.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/NSAEBB146/index.htm

4. http://www.rense.com/general4/gends.htm