Custom Search

 

Italija

Ugrabitev Alda Mora

Državni udar

Nemčija

Ostale države

 

 

Kontakt

Kratice

Viri

 

Domov


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ugrabitev Alda Mora

Aldo Moro je bil Krščanskodemokratski politik, ki je želel sestaviti vlado, v kateri bi bili tudi komunisti. Na dan, ko je želel to javno predstaviti v parlamentu, so ga ugrabili pripadniki Novih rdečih brugad. To je bila skupina levićarskih skrajnežev, ki je nastala po razbitju Rdečih brigad. Ena od članic, Marina Petrella, živi v Franciji, kjer uživa zaščito Predsednika Sarkozyja, oziroma, njegove žene. Pred kratkim je Francija zavrnila zahtevo Italije po izročitvi. (1)

Alda mora so ugrabili 16. 3. 1978. Med ugrabitvijo so ubili njegovih 5 spremljevalcev. Za njegovo izpustitev so zahtrevali izpustitev svojih trinajst tovarišev iz zapora. Italijanska vlada na to ni pristala. Ugrabitelji so ga zadrževali 55 dni nato pa so njegovo truplo zapustili v prtljažniku avtomobila.

V 55 dneh ujetništva je Moro napisal 86 pisem predvsem sorodnikom in voditeljem svoje stranke. Ni še dognano, če je pisal prosto ali pod narekom oziroma pritiskom. Nekatera so bila poslana po pošti do naslovnikov, a večina je ostala v zaporu, kjer so jih policisti našli po Morovi usmrtitvi. Del teh pisem, 38 po številu, je bilo objavljenih, druga so zapadla pod državne skrivnosti skupaj z gradivom, ki ga je Moro hranil v svoji pisarni. Med tožbo proti Morovim ugrabiteljem so slednji potrdili, da so večino pisem uničili, "ker niso bila uporabna". Zanimivo je tudi dejstvo, da je general Carlo Alberto Dalla Chiesa (ki ga je mafija ubila leta 1982) našel kopije nekaterih še nepoznanih Morovih pisem v Milanu, a javnost za to ni izvedela vse do leta 1991, ker jih je bil izročil naravnost takratnemu (1978) vladnemu predsedniku Andreottiju. Eno od teh pisem si je pa baje pridržal, ker ga je hotel izročiti novinarju Minu Pecorelliju. Toda Pecorelli je bil nekaj dni po sestanku z Dalla Chieso ubit v atentatu (1979). Za ta zločin je bil leta 2002 Andreotti obsojen na 24 let zapora, a leta 2003 je Kasacijsko sodišče (najvišji italijanski sodni organ, proti kateremu ni priziva) obsodbo preklicalo in razveljavilo.(2)

Skupino Nove rdeče brigade je ustanovil Valerio Morucci, za katerega Gianni Cipriani, novinar pravi: "Član Rdečih brigad, ki so ga aretirali po umoru A. Mora, je imel pri sebi dnevnik poln dokumentov, telefonskih številk in strogo zaupnih sporočil. Med temi so bile podrobnosti o Generalu Giovanni Romeo-u, vodji »D« oddelka v SID, najpomembnejše pisarne med ugrabitvijo A. Mora. General Romeo je komisiji, ki se je ukvarjala z masakri dejal, da je imel agente v Rdečih brigadah."

Zanimivo je bilo pričanje Pier Luigi Ravasio-a, karabinjerja, ki je delal za SISMI. Pričal je, da so na Rimski univerzi imeli obveščevalca, ki jih je opozoril, da naj bi Mora ugrabili 16 marca 1978. Rekel je tudi, da je bil polkovnik obveščevalne službe Guglielmi v ulici Via Fani. Videl je ugrabitev, a je ni mogel preprečiti.
Guglielmi je pričal pri sodniku Romanu, kjer je delno potrdil Ravasijevo zgodbo rekoč, da je bil tam ampak ni sodeloval v ugrabitvi. Iz Guglielmijevega pričanja pa bode v oči izjava, da je takrat šel k prijatelju na kosilo, vse skupaj pa se je dogajalo ob 9 uri.

V dokumentarcu BBC je Oswald Le Winterizjavil: "Poročila in zaupni dokumenti dokazujejo da so načrtovalci Rdečih brigad dobivali ukaze od Santo Vita. Santo Vita je bil general in poveljnik SISMI."

49 od 92 metkov, ki so jih našli v Via Fani, je bilo prekritih s posebno prevleko in niso imeli datuma proizvodnje. Prva preiskava je govorila o metkih, ki jih uporabljajo specialne enote, ne običajna vojska.

V tiskarni Rdečih brigad, ki so jo odkrili takoj po Morovem umoru so našli tiskarski stroj, ki je pripadal tajni službi, RUS sekciji, ki je rekrutirala gladiatorje.

 

Zanimive izjave:

Eleonora Moro: Moj mož, ali pa nekdo drug, mi je, verjetno po letu 1975 povedal, da so mu rekli, da je njegov poskus, da bi združil vse politične sile v vlado za dobrobit države, nekaj kar nekatere skupine ne marajo. Če bo nadaljeval s tem, bo drago plačal.

Francesco Cossiga: Smrt Alda Mora zelo teži Krščanske demokrate, tako kot odločitev, ki sem jo sprejel in ki mi je pobelila lase, da smo praktično žrtvovali Mora, da bi ohranili republiko.

 

1. http://www.mladina.si/tednik/200843/marina_petrella__varovanka_carle_bruni

2. http://sl.wikipedia.org/wiki/Aldo_Moro#Ugrabitev_in_umor