Custom Search

London 2005

Bombe
Samomorilski bombaši

 

 

Kontakt

Kratice

Viri

 

Domov


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samomorilski bombaši

Mohammad Sidique Khan (30) - Imel je nosečo ženo in otroka ter velja za vodjo skupine. Po razbitju Lutonske celice ga je MI5 preiskovala in ga označila kot nenevarnega. Zato ni bil pod nadzorom. 1. septembra 2005 je Al Jazeera objavila video posnetek na katerem pojasnjuje svoje razloge za to dejanje. V tem posnetku naj nebi izjavil ničesar o povezavi z Alkaido, je pa bil celoten posnetek pripravljen tako, da je nakazoval povezavo z njo in Al Zawahirijem, drugim človekom Alkaide.

Shehzad Tanweer (22) - samski, živel pri starših. Tudi video posnetek njegove grožnje Britancem je objavila Al Jazeera in sicer leto po dogodku, 6. 7. 2006. Tudi na tem posnetku so bili komentarji Al Zawahirija.

Germaine Lindsay (19) - Živel z nosečo ženo

Hasib Hussain (18) - Živel pri bratu.

Uradna preiskava je pokazala, da so bili video posnetki, ki so nakazovali povezavo z Alkaido, narejeni kasneje in da povezave z Alkaido ni.

Pri samomorilskih bombaših pa je zanimiv še en podatek. Sedanji predsednik Francije, tedanji notranji minister Nicolas Sarkozy je povzročil osuplost v Britanskem notranjem ministrstvu, ko je novinarjem izjavil, da je eno od imen bilo omenjeno na Anglo-Francoskem varnostnem srečanju kot obogatitev britanske varnostne službe. Tedanji notranji minister Charles Clarke je kasneje izjavil, da se tega ne spomni.