Custom Search

London 2005

Bombe
Samomorilski bombaši

 

 

Kontakt

Kratice

Viri

 

Domov


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bombni napad v Londonu leta 2005

7. julija 2005 je v Londonu eksplodiralo več bomb. Napadalci naj bi bili islamski samomorilski fanatiki, katerih motiv naj bi bil vojna v Iraku ter ostali konflikti zahoda z arabskim svetom. Med napadoma v Londonu in napadi 11. septembra obstaja nekaj podobnosti. Tako kot v ZDA, tudi tu najbolj bode v oči, da so eksplozije povzročile manj žrtev kot bi jih bilo, če bi napad izvedli katerikoli drugi dan. Zakaj? Tako kot v ZDA, je tudi v Londonu potekala vaja. Medtem ko je v ZDA vaja NORAD-a preprečila učinkovito ukrepanje in preprečitev napadov, je v Londonu potekala vaja podjetja Visor Consultants, ki se ukvarja z dejavnostjo zaščite in reševanja. Tema vaje je bila: Napad na transportne povezave v mestu. Verjetno gre za čisto naključje, da so v vaji napadene postaje podzemne železnice bile točno tiste, ki so si jih za napad izbrali islamski fanatiki. O tem je v intervjuju za BBC Radio 5, že na dan dogodka, govoril direktor podjetja Peter Power :

"Ob pol desetih zjutraj smo dejansko imeli vajo za podjetje z več kot tisoč zaposlenimi v Londonu, katere tema je bila istočasna eksplozija bomb, točno na tistih postajah, kjer se je tudi zgodilo. Še vedno mi gredo kar kocine pokonci."
Kasneje je to svojo izjavo omilil in rekel, da sta bili samo dve eksploziji na približno istih lokacijah. Tudi, če je to res, gre še vedno za preveliko in preveč srečno naključje.

Tri bombe so eksplodirale ob 8:50 uri na treh postajah podzemne železnice, četrta pa je eksplodirala na avtobusu ob 9:47. Pri tem je umrlo 52 potnikov in štirje samomorilci, ranjenih pa je bilo okoli 700 ljudi. Približno 30% umrlih so bili tujci.

V svoji knjigi Četrta bomba, je Daniel Obachike, ki naj bi bil eden od potnikov na avtobusu zatrdil, da je bombo podstavil evropejec, moški, ki je avtobus zapustil le minuto pred eksplozijo.

BBC je pripravil dokumentarni film o zaroti vendar je, na pobudo odvetnikov BBC, njegova predstavitev prestavljena na sredino leta 2009 (morda pa tudi takrat ne bo).

Javnost je zahtevala javno preiskavo a jo je vlada zavrnila z izgovorom: " Taka preiskava bi bila predraga in bi preusmerila sredstva od boja proti terorizmu."

21. julija so bile na podzemni železnici zopet podtaknjene štiri bombe. Tudi tokrat je London spremljala neverjetna sreča. Vsi štirje detonatorji so eksplodirali, noben pa ni vžgal eksploziva. Teroristi so pobegnili s kraja nesreče a so jih kasneje ujeli.