R
 
Custom Search

Uvod

Ugrabitve letal
Gorenje jeklenih stavb

O jeklu
Gorenje

Dvojčka

WTC7

Pentagon

Let 93

Dokazi

Zanimivosti

Uradna poročila

Bin Laden

Zakaj???

ZDA gre v vojno

PNAC

 

 

Kontakt

Kratice

Viri

 

Domov


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gorenje

Uradna razlaga padca stolpnic WTC pravi nekako takole: Letali sta se zaleteli v stolpnici pri čemer je zagorelo gorivo. To je povzročilo močan požar, katerega temperatura je bila tako visoka, da je zmehčala jeklo. Zmehčano jeklo je popustilo pod težo nadstropij, kar je vodilo v "palačinkasto" zrušitev.

Je to res? Sredi 90-ih je British Steel and the Building Research Establishment izvedel serijo šestih eksperimentov s katerimi so preverili obnašanje jeklenih stavb ob gorenju. Eksperimente so izvedli na simuliranih 8-nadstropnih stavbah. Sekundarni jekleni tramovi niso bili izolrani. Čeprav je temperatura jekla (ne plamena) v treh testih dosegla 800 -900 °C, se nobena od šestih zgradb ni porušila.

Corus Construction je izvedel požarne teste v odprtih parkirnih garažah. Ugotovili so, da temperatura jeklenih stebrov ni nikoli presegla 360°C. (Rezultati)

Jeklo, ali katerakoli druga snov, ki gori ne bo nikoli postala bolj vroča kot je ogenj, ki jo segreva. Ogljikovodiki (bencin kerozin...) v odprtem ognju (nekontrolirano gorenje) dosežejo največ 650°C, kar se kaže v oranžni barvi ognja. Tega smo lahko lepo videli v ob trku letala v stolp. Znano je, da pri temperaturi 650°C jeklo izgubi polovico svoje trdnosti.

Pri kontroliranem gorenju uporabljamo regulirano zmes zraka in goriva – kot npr. v vašem plinskem gorilniku ali avtomobilskem motorju. Tam temperature dosežejo okoli 800°C, maksimalna temperatura pa je okoli 1100-1200°C. Po svetu vozi na milijone avtomobilov (no, včasih jih je bilo več, kot danes) in motorjev, ki imajo zračno hlajene motorje. Poleg njih je še ogromno raznih orodij od motornih žag, kosilnic itd.. V vseh teh motorjih poteka zelo dobro izgorevanje z minimalno količino saj, pri čemer nastajajo v cilindru visoki tlaki, pa vseeno delujejo leta in leta. Če bi ogenj tako hitro deformiral jeklo, bi bilo njihovo delovanje zelo kratko.

Strokovnjaki, ne glede na to ali podpirajo uradno verzijo ali ne, se strinjajo, da temperatura gorenja ni mogla bistveno preseči 650°C, priče in slike ljudi, ki stojijo v luknjah, kjer je še malo pred tem gorelo potrjujejo, da je bila temperatura bistveno nižja.