Custom Search

Uvod

Ugrabitve letal
Gorenje jeklenih stavb

O jeklu
Gorenje

Dvojčka

WTC7

Pentagon

Let 93

Dokazi

Zanimivosti

Uradna poročila

Bin Laden

Zakaj???

ZDA gre v vojno

PNAC

 

 

Kontakt

Kratice

Viri

 

Domov


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O Jeklu

Jeklo je litina železa in ogljika, ki mu da upogljivost, uporabnost in trdnost. Tali se pri okoli 1500°C, kar lahko dosežemo le v plavžu ali z uporabo močnih zažigalnih sredstev, kot je na primer termit. Nobena stvar, ki jo običajno imamo v pisarnah, niti letalsko gorivo, ne gorita s takšno temperaturo, da bi se jeklo lahko stalilo.

Kljub temu dejstvu pa obstaja veliko pričevanj o staljenem jeklu med ruševinami WTC. Največkrat se omenja zapis Christopherja Bollyna v American Free Press. Njemu naj bi predsednik družbe Tully Construction of Flushing, NY, Steve Tully, povedal, da je videl bazene "dobesedno staljenega jekla" na Točki nič, predsednik podjetja Controlled Demolition Inc. (CDI) Mark Loizeaux pa je izjavil, da je videl staljeno jeklo na dnu jaškov dvigal "tri, štiri in pet tednov po napadu"

Izlitje staljene kovine iz WTC 2 je dokumentirala tudi kamera. Posnetek si lahko ogledate TUKAJ. Kljub temu se s tem vprašanjem ni posebej ukvarjala nobena komisija.

Zanimanje za staljeno jeklo na Točki nič se je povečalo po objavi članka Prof. Stewen A. Jonesa, leta 2005, dopolnjena verzija pa je izšla leta 2006. Iz tega članka je tudi slika na levi strani, ki jo je posnel fotograf Frank Silecchia in na kateri lahko vidimo razžarjeno jeklo. Sledilo je več razkritij o staljenem jeklu:

Poročilo Waste Age opisuje delo NY sanitetne službe, katere delavci so premikali "vse od staljenega jekla do človeških ostankov".(1)

Poročilo na spletni strani Government Computer News je citiralo Grega Fucheka, podpredsednika prodaje pri LinksPoint Inc.: "V prvih tednih se je dogajalo, ko je delavec potegnil jeklen tram iz razbtine je iz konca tramu kapljalo staljeno jeklo." (2)

Messenger-Inquirer je poročal o izjavi gasilca O'Toola, da je iz nekaterih tramov, ki so jih z žerjavom potegnili iz globokih katakomb ruševin, kapljalo staljeno jeklo. (3)

Prepis intervjuva duhovnika Točke nič Herba Trimpe-a vsebuje naslednje: "Ko sem bil tam, so ostanki stolpov še stali. Izgledalo je kot ogromno smetišče. Odlagališče starega železa, zelo podobno temu. Še vedno je gorel ogenj. V hladnih dneh, celo januarja, je bila opazna razlika med temperaturo sredi prizorišča in tisto dve ulici proč na Brodwayu. Dejansko si čutil toploto. Dolgo je trajalo, da sem to spoznal in nekega dne sem ugotovil, da želim nazaj. Zakaj? Ker mi je bilo bolj udobno. Ugotovil sem, da je bilo dejansko topleje na prizorišču. Gorelo je, do 1.100°C, pod zemljo precej dolgo preden so prišli do tega področja in ga ohladili. Govoril sem z mnogimi delavci in rekli so, da so videli ujeto staljeno kovino. Tramovi so se popolnoma stalili zaradi zaradi vročine. To je bila torej ta vročina, ki se je pojavila, ko sta letali zadeli zgornja nadstropja. Bila je uničujoča vročina." (4)

Poročilo iz Johns Hopkins Public Health Magazine-a o obnovi v oktobru citira dr. Alison Geyh: Ognji še vedno gorijo in dim je zelo močan. V nekaterih žepih, ki so jih sedaj odkrili, so našli staljeno jeklo. (5)

Publikacija National Environmental Health Association citira Rona Burgerja, svetovalca za zdravje pri National Center for Environmental Health, Centers for Disease Control and Prevention, ki je prišel na prizorišče 12. 9. zvečer. Izjavil je: "Ko sem čutil vročino, videl staljeno jeklo, plasti pepela, kot lava, sem se spomnil na goro Sv. Helene in na tisoče, ki so pobegnili pred katastrofo. (6)

Članek v reviji The Newsletter of the Structural Engineers Association of Utah citira Leslie Robertsona (ki sicer podpira uradno teorijo): Celo 21 dni po napadu so ognji še vedno goreli in staljeno jeklo je teklo." (7)

Pripadnik nacionalne garde (New York Air National Guard's 109th Air Wing), ki je bil na prizorišču od 22. 9. do 6. 10. je zapisal: "Dim se je konstantno valil iz ruševin. Nek gasilec nam je povedal, da je še vedno staljeno jeklo v središču ostankov stolpov. Polili so vodo, da bi ohladili ruševine, a je temperatura na površini še vedno bila dovolj visoka, da jim je stalila škornje.(8)

Knjiga American Ground, v kateri je podroben opis Točke nič, vsebuje naslednji zapis: "...ali v zgodnjih dneh, tokovi staljene kovine, ki so tekli iz vročega jedra in tekli po razbitih zidovih v kletno luknjo. (9)

Dokumentarec Collateral Damage v New York Post-u piše o gasilcu na Točki nič, ki se spominja:"vročina tako močna, da so naleteli na reke staljenega jekla"

Na nekaterih spletnih straneh, ki podpirajo uradno razlago dogodkov 11.9., navedbe o staljenem jeklu zavračajo in trdijo, da gre verjetno za staljen aluminij. Poudarjajo, da ni nobenega dokaza, da je to res bilo jeklo, pozabijo pa, da dokazov ni, ker so jih pod ceno prodali v tujino.Ttežko je tudi verjeti, da profesionalni gasilci, z dolgoletnimi izkušnjami, ne ločijo staljenega jekla od aluminija.


1. http://wasteage.com/mag/waste_dday_ny_sanitation/

2. http://911research.wtc7.net/cache/wtc/evidence/wasteage_sanitationworkers.html

3. http://911research.wtc7.net/cache/wtc/evidence/messengerinquirer_recoveryworker.html

4. http://911research.wtc7.net/cache/wtc/evidence/recordonline_chaplain.html

5. http://www.jhsph.edu/Publications/Special/Welch.htm

6. http://www.neha.org/9-11%20report/index-The.html

7. http://www.seau.org/SEAUNews-2001-10.pdf

8. http://findarticles.com/p/articles/mi_qa3731/is_200112/ai_n9015802

9. American Ground str. 32.

10. Unflinching Look Among the Ruins, NYPost.com, 3/3/04